ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22427860, 22315890
Τηλεομοιότυπο: 22491056
Μενού

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ 118 μαθητές του σχολείου απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε σε γνώσεις και απόψεις των μαθητών για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών από όλο το σχολείο, δύο τμήματα Α΄, δύο τμήματα Β΄ και δύο τμήματα Γ΄ τάξης.

Μέσα από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

(Ερ.3) Όπως προκύπτει, η κλιματική αλλαγή θεωρείται ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό παγκοσμίως στα επόμενα 30 χρόνια. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να είναι η οικονομική κρίση, ενώ το λιγότερο σημαντικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση πιστεύεται ότι θα αποτελέσει η ανεργία.

(Ερ.4) Όσον αφορά στην Κύπρο, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση θεωρούνται από τους μαθητές εξίσου σημαντικά προβλήματα που χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης.

(Ερ.5) Σε προσωπικό επίπεδο, τα παιδιά φαίνεται να πιστεύουν ότι μελλοντικά η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών θα είναι εκείνη που θα έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, ακολουθούμενη από τη διαχείριση των σκουπιδιών και την καταστροφή των δασών.

(Ερ.6) Σε ερώτημα που αφορά την πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό των μαθητών στο άκουσμα της κλιματικής αλλαγής, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δήλωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της θερμοκρασίας.

(Ερ.7 και 8) Ένα ποσοστό της τάξεως του 50% των ερωτηθέντων θεωρούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής πολύ σημαντικό, ενώ 7 στα 10 άτομα πιστεύουν πως οι επιστήμονες δεν υπερβάλλουν όσον αφορά τους κινδύνους  που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

(Ερ.9) Σχετικά με τη βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, ένα στα δύο παιδία που ερωτήθηκαν απάντησε ότι αιτία του φαινομένου είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα.

(Ερ.10) Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή έχει επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα στην πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, στη μόρφωση και στη στέγη.

( Ερ.11) Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο στα επόμενα 30 χρόνια. Η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η αύξηση των πυρκαγιών θεωρούνται επίσης αρκετά σημαντικά.

(Ερ.12)  Όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία μέσα στα επόμενα χρόνια, οι μαθητές  θεωρούν ως μεγαλύτερη πιθανότητα την αύξηση πρωτίστως  των θανάτων και των ασθενειών που συνδέονται με τον καύσωνα, ενώ ακολουθούν τα ατυχήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και η ραγδαία αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων συνεπεία της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

(Ερ.13)  Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας (περίπου το 90%) δήλωσε ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για την κλιματική  αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε προγενέστερο στάδιο.

(Ερ.14) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο αποτελούν τα δημοφιλέστερα μέσα ενημέρωσης για την κλιματική αλλαγή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, σε αντίθεση με τα περιοδικά και τις εφημερίδες που φαίνονται να μην έχουν καθόλου απήχηση στους ερωτηθέντες.

(Ερ.15) Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών θεωρεί ως κυριότερο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής την ατομική και οικογενειακή ευθύνη, ακολουθούμενο από την ευθύνη της  τοπικής αυτοδιοίκησης.

( Ερ.16)  Ένα  σημαντικό ποσοστό των μαθητών δηλώνει πως ήδη κάνει ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων ως μέτρο απάμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας.